Sağlık

Çikolata para sandığındaki parlak nesnelerin eşsiz olarak nitelendirilen hazine olduğu ortaya çıktı

Doktorlar, 51 yaşındaki Norveçli Erlend Bore’ye sağlığı için kanepede kalmasını ve sık sık yürüyüş yapmasını tavsiye etti. Yürüyüşlerini yeni bir hobiye dönüştürmek isteyen adam, kendine bir metal dedektörü satın aldı ve beklenmedik bir şekilde 6. yüzyıldan kalma nadir bir hazine buldu. Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi Müdürü Ole Madsen, hazineyi ‘Norveç’te yüzyılın buluntusu’ olarak duyurdu.

ÇİKOLATA PARALARINDAN BİRİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORDU

Ağustos ayı sonlarında Stavanger yakınlarındaki Rennesoey’de bir tarlada yürüyen Bore, metal dedektörü bip sesi çıkarmaya başladığında eve gitmek üzereydi. Dedektöre sıkışan parlak cismi görünce ilk önce çikolata paralarından biri olduğunu düşündü ancak kazmaya başlayınca gözlerine inanamadı. Biraz daha kazınca dokuz kolye, üç yüzük ve 10 altın inci daha buldu ve arkeologları çağırmaya karar verdi. Küçükken arkeolog olmak istediğini anlatan Bore, bu keşfin kendisi için tam anlamıyla ‘gerçek dışı’ olduğunu söyledi.

ÇOK ESKİ ZAMANLARDAN

Ağırlığı 100 gramın biraz üzerinde olan mücevherlerin MS 500’den kalma olduğu bulundu. Bunlardan bazıları Roma İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar uzanıyor. Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi’nden Doçent Hakon Reiersen, düz, ince, tek taraflı altın madalyonların MS 500 civarından kalma olduğunu söyledi.

ÜST DÜZEY İSİMLER TAKILIYOR

Bu, hazinenin Norveç’te ‘Göç Dönemi’ olarak adlandırılan, MS 476’da Batı Roma İmparatorluğu’nun nihai çöküşüne yol açan büyük ölçekli göçlerin damgasını vurduğu bir döneme ait olduğunu gösteriyor. Reiersen, kolye ve altın incilerin dönemin yetenekli kuyumcuları tarafından yapıldığını ve yalnızca üst düzey güçlü kişiler tarafından takıldığını söyledi.

“EŞSİZ” OLARAK TANIMLANDI

19. yüzyıldan bu yana Norveç’te benzer bir keşfin yapılmadığını belirten Reiersen, bunun çok sıra dışı bir keşif olduğunu sözlerine ekledi. Arkeologlar, bulunan madalyonların üzerlerindeki tasarım nedeniyle benzersiz olduğunu söylüyor.

Müzede görev yapan Prof Sigmund Oehrl, madalyonlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Tasarımda İskandinav tanrısı Odin, oğlunun hasta atını tedavi ediyor. İskandinav mitolojisinde at sembolü, hastalığı ve sıkıntıyı temsil ettiği gibi aynı zamanda şifa ve umudu da temsil ediyordu.” yeni bir hayat için.”

ÖDÜL ALACAK

Norveç maddelerine göre, 1537’den önceki nesneler ve 1650’den eski madeni paralar devlet malı sayılıyor ve bulunduklarında yetkililere teslim edilmeleri gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu