Ekonomi

Çin’in yolcu uçağında ‘ilk kez’

Çin, havacılık alanındaki değerli atılımında yeni bir düzeye girdi.

Çin’in yerli üretimi dar gövdeli yolcu uçağı C919 ilk ticari uçuşunu gerçekleştirdi.

Çin devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre Çinli havayolu China Eastern Airlines’ın gerçekleştirdiği uçuş Şangay-Pekin ortasında gerçekleşti.

Çin’in yerli üretimi yolcu uçağı C919’un ilk teslimatı China Eastern Airlines’a yapıldı.

Boeing 737 ve Airbus 320 muadili olarak tasarlanan uçak, devlete ait China Commercial Aircraft Corporation (COMAC) tarafından geliştirildi. Tek koridorlu ve dar gövdeli uçak, 156 ile 168 arasında yolcu taşıyabiliyor.

İlk test uçuşunu Mayıs 2022’de yapan model; Eylül 2022’de uçuşa uygunluğu tescillenen tip lisansını, Kasım 2022’de ise üretim lisansını aldı.

China Eastern, Mart 2021’de imzalanan bir anlaşma ile uçakların her biri 99 milyon dolara satın alınması için COMAC ile anlaşmaya varmıştı. Şirket, uçağı Şangay’dan Pekin, Guangcou, Sincan ve Qingdu şehirlerine iç hat uçuşlarında kullanmayı planlıyor.

2008 yılında COMAC tarafından geliştirilmeye başlanan C919, ülkenin dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlasa da jet motoru ve kontrol yazılımı gibi kritik bileşenleri General Electric gibi ABD’li şirketler tarafından üretildiği için tamamen yerli değil. ve Honeywell.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu