Haber

Devlet Memurlarının Maaşına İlk Teklif: Kira Yardımı, Emekli Zamını İçeren Talepler

Devam eden müzakerelerde, memurlar ile iktidar kanadı arasında masa başında ikinci görüşme gerçekleştirildi. Kamu çalışanlarının toplu sözleşmelerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliği yaparken, Kamu Patronları Komisyonu’nun ilk önerisi sunuldu. Memur ve memur emeklilerine ilişkin tekliflerde ikinci teklif 17 Ağustos’ta verilecek.

4 milyona yakın memur ve 2,5 milyon emekli memuru ilgilendiren önümüzdeki iki yılın maaş ve sosyal hakları için yapılan toplu iş sözleşmelerinde patron olarak kamu ilk teklifini yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan başkanlığında toplanan heyetler, bakanlıktaki toplantılarında “2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme Müzakereleri” gerçekleştiriyor.

Kamu İşverenleri Komisyonu’nun teklifi sunulurken, görüşülen teklif 17 Ağustos’ta ikinci kez görüşülecek.

Ön müzakerelerin tamamlanarak belli bir noktaya gelindiğini belirten Bakan Işıkhan, Ocak 2024’te yüzde 24’lük bir enflasyon farkı öngördüklerini bildirdi.

Memur artışında kamu işveren heyeti 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ayı için yüzde 9, 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6 ve ikinci 6 ayı için yüzde 5 teklif etti.

Memur-Sen anketinde kamu görevlilerinin yüzde 90’ının 3’er aylık zamlar verilmesi talebi öne çıktı. Ankette, yüzde 42’si kiralanan kamu çalışanlarının sadece yüzde 8,4’ünün barınma hakkına sahip olduğu da ortaya çıktı. Kamu çalışanlarının %93,7’si kira yardımı talep etmektedir.

Memur-Sen’in toplu sözleşme teklifleri arasında bayram ikramiyesi varken, en büyük konfederasyon olmadığı için müzakerelerde alamayan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) talepleri de gündeme geldi. ilan edildi.

Aylık taban katsayısındaki 8 bin 138 TL’lik artışın emekli kamu görevlilerine uygulanmasıyla eş yardımını 3 bin 310 TL’ye, çocuk yardımını da 2 bin 220 TL’ye çıkarıyor.

Büyükşehirlerde 7 bin 500 lira, diğer şehirlerde 5 bin lira kira yardımı da istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu